Az Agóra is csatlakozott az EU Fenntartható Energiák hetéhez

A héten Brüsszelben és Európa-szerte megrendezik az Európai Fenntartható Energiák Hetét és versenyét. Szeged önkormányzatként az országból egyedüliként a Szent-Györgyi Albert Agórával közösen csatlakozott az EUSEW programsorozatához. A non-profit rendezvény célja, hogy a megújuló energiákat és az energiahatékony megoldásokat népszerűsítse.

Az Agórában rendkívül korszerű építészeti megoldásokkal találkozhatunk: a hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús megoldásokkal biztosítják majd, az elektromos áramot pedig napelemek szolgáltatják. A városháza Lechner Lajos-termében a megújuló energiákkal, építéssel és kivitelezéssel foglalkozó szakemberek tartottak előadást. Dr. Rovó István, az SZTE GMF műszaki főigazgató-helyettese azSZTE építkezéseinél figyelembe vett főbb energiahatékonysági szempontokat taglalta, Kühn Éva, az Energia Központ Nonprofit Kft. osztályvezetője a Dél-Alföldi régió energetikai pályázatainak tapasztalatairól beszélt.

Báger András és Helmle Csaba, az Agóra építész-tervezői munkálataival megbízott BAHCS Művek Kft. vezetői bemutatták a környezettudatosság építészeti vonatkozásait, majd a klímatorony és a napkollektorokra, valamint hőszivattyúkra épülő korszerű fűtési rendszer előnyeit ecsetelték. Nagy Edit építész, projektmenedzser a szegedi fenntartható energiákkal kapcsolatos fejlesztésekről beszélt, kitért például a Szegedi Nemzeti Színház korszerűsítésére.

Az épület munkálatai a tervek szerint haladnak, így várhatóan szeptember közepére átadják. A szegediek által elnevezett Szent-Györgyi Albert Agóra új tudományos és kulturális központja lesz Szegednek, hiszen ebbe a létesítménybe teszi át székhelyét a Százszorszép Gyermekház; a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott, az öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött méltán világhírű informatikatörténeti gyűjtemény. Továbbá itt alakítják ki a Szegedi Tudományegyetem Informatorium nevű interaktív kiállító terét és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriumát is. A létesítményt várhatóan 2013-ban vehetik birtokba a tudomány és a kultúra kedvelői. A kivitelezést a KÉSZ Építő Zrt. végzi.