Le “büdös zsidózták” Székhelyit Egerben?

Tovább gyűrűzik a Székhelyi József személye és “listázása” körül Egerben kirobbant botrány, amely lassacskán országos méretűvé növekszik: az egriugyek.hu után a stop.hu és az Index is írt az esetről. Előkerült egy hangfelvétel, amelyen az egyik bizottsági tag túlzásokba esve érvel Székhelyivel kapcsolatban.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az egriugyek.hu szerint, még 2011-ben az egri közgyűlés Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának ülésén nemkívánatos személynek nyilvánították Székhelyi Józsefet, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatóját. A most közzétett hangfelvételen ez igazolódni látszik, mint ahogy az is, valóban kimondta valaki, hogy “Székhelyi nem jöhet ide, mert egy SZDSZ-es büdös zsidó”. Csakhogy.

A helyzetet bonyolítja némiképpen, hogy a hangfelvétel alapján inkább úgy értelmezhető az eset, mintha Várkonyi Gábor, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetője a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság tagjaként védelmébe venné Székhelyit, és csak azért fogalmaz ilyen durván, hogy érzékeltesse: nem biztos, hogy le kellene venni Székhelyi műsorát a Középkori Piactér című egri rendezvény programjáról, csak azért, mert egyesek politikai hovatartozása vagy származása miatt nem látják szívesen.

Várkonyi Gábor konkrétan így fogalmaz: “Ne haragudj Ibolya, ide figyelj! Ez innentől már csak politika, mert ööö [...] valaki azt mondja, hogy Székhelyi nem jöhet ide, mert egy SZDSZ-es büdös zsidó. [...] Valójában Villont baromira tudja. Na, most lehet, hogy kell szelektálni, hogy ne jöjjön ide ilyen vagy olyan, hanem csak az én emberem jöjjön ide [...], de ennek a turizmushoz, a szakmához, a kultúrához semmi köze”. Várkonyi Gábor szavai sokszor nehezen érthetőek, mert Orosz Lászlóné (Ibolya) többször is közbeszól. Némiképp alátámasztja a feltételezést – miszerint Várkonyi csak védeni akarta Székhelyit -,  Orosz Lászlóné megjegyzése: mikor a cégvezető arról beszél, hogy “ennek a turizmushoz, a szakmához, a kultúrához semmi köze”, Orosz Lászlóné indulatosan úgy reagál, hogy “ezt pont te mondod?”

Várkonyi György egyébként az RTL Klub Híradójának azt mondta: ha az ember Magyarországon a zsidó vagy a cigány szavakat kiejti, akkor várható, hogy erre mindenki rácsap. “Én kérdésként tettem fel, hogy esetleg a származásával kapcsolatos ez a tiltási dolog” – mondta a cégvezető. Az EVAT Zrt. vezetője úgy fogalmazott, többeknél kiverte a biztosítékot, hogy korábban Székhelyi átírta a Himnuszt, és úgy tudja, ezért nem hívták meg a művészt. “A listázott szégyenletesnek tartja, hogy ilyen előfordulhat Magyarországon és azt várja a közvéleménytől, hogy mint a mérgezett poharat, eltartja magától ezt a jelenséget – mondta az esetre reagálva Székhelyi József, aki nem indít pert a cégvezető ellen.

A zsidózáson és elvtársozáson túl egyébként a hangfelvétel és a jegyzőkönyv alapján joggal állítható, hogy a bizottsági ülésen valóban javaslatot tettek arra, hogy készüljön lista a “nemkívánatos emberekről”, hogy több ilyen “hibát” ne kövessenek el Egerben.

Az ügy most ott tart, hogy Habis László, egri polgármester kivizsgáltatná a bizottsági ülésen elhangzottakat, de szerinte “nemkívánatos művészekről” soha nem készült semmilyen lista Egerben. “A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom” – írja közleményében a polgármester.

Az esettel kapcsolatban a Demokratikus Koalíció szegedi szervezete az alábbi közleményt adta ki:

“El a kezekkel Székhelyi Józseftől!

A Demokratikus Koalíció szegedi szervezete felháborítónak tartja az egri közgyűlés kulturális bizottsági ülésén elhangzott uszító, antiszemita megjegyzéseket. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ez megtörténhet Magyarországon! Ezért arra szólítjuk fel Várkonyi Györgyöt, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetőjét, hogy nyilvános bocsánatkérése után, haladéktalanul távozzon posztjáról! Továbbá felszólítjuk Orosz Lászlónét, az egri kulturális bizottság fideszes elnökét, hogy tartsa tiszteletben a művészet pártatlanságát!”

Székhelyi Józsefet még 2005-ben egyik beszéde miatt jelentették fel, amelyet az SZDSZ országos kongresszusán mondott el. Orbán Viktorhoz köthető szavai ezek voltak: “… mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová”. Székhelyi később azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy csupán azt kívánta megfogalmazni, “hova torzult a rendszerváltás éveinek Fidesze”. A Szegedi Nemzeti Színház akkori főigazgatója kiemelte: beszédében nem mondta ki Orbán Viktor nevét. Az ismertté vált szövegben az “Országos Vezér” kifejezés szerepelt.